Our News

Our News

0 mins read
ryanair plane

Η RYANAIR ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σήμερα (2 Φεβρουαρίου), η Ryanair επιβεβαίωσε εκ νέου την πρόταση που υπέβαλλε στο ελληνικό δημόσιο να διπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών της στα 10εκ/ έτος τα επόμενα 5 χρόνια, επιταχύνοντας την παράδοση του πρόσφατα ανακοινωθέντος Σχεδίου Τουρισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η Ryanair παρουσίασε ήδη ένα σχέδιο ταχείας ανάπτυξης στο Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το οποίο η αεροπορική εταιρεία θα οδηγήσει την τουριστική ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα και τις θέσεις εργασίας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η πρόταση της Ryanair περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για βάση αεροσκαφών στα Ελληνικά αεροδρόμια, ιδιαίτερα στην περφέρεια και τα νησιά, με την οποία θα επιτευχθεί:

  • Διπλασιαμός του αριθμού των επιβατών από 5εκ σε 10εκ τον χρόνο.
  • Μείωση της εποχικότητας με πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο σε περιόδους εκτός αιχμής
  • Αύξηση του περιφερειακού τουρισμού με ανάπτυξη στα περιφερειακά αεροδρόμια που επί του παρόντος δεν εξυπηρετούνται
  • Δημιουργία 1 δισ. ευρώ επιπλέον εσόδων από τον τουρισμό για την ελληνική οικονομία
  • Μεταφορά επισκεπτών όλο το χρόνο, όπως έχει ήδη πετύχει η Ryanair στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρο
  • Δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας

Δυστυχώς, καθώς δεν έχει λάβει καμία απάντηση σχετικά με την πρότασή της για ανάπτυξη, η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης και η μόνη αεροπορική εταιρεία που θα αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα για τα επόμενα 5 χρόνια, διέθεσε και τα 65 ολοκαίνουργια αεροσκάφη της 737 «Gamechanger» το καλοκαίρι ’22 σε άλλες 15 χώρες εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Κροατίας. Αντί να αναπτύξει τα αεροσκάφη της στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του ’22, η Ryanair δυστυχώς δεν θα ξανανοίξει τη βάση της στη Ρόδο.

Η Ryanair καλεί τώρα τον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, Βασίλη Κικίλια, να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, περιφερειών και αεροδρομίων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που έχουν εισαγάγει με επιτυχία κίνητρα ανάκαμψης του τουρισμού για να τονώσουν τον τουρισμό στις περιοχές τους. Αυτά τα προγράμματα έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη του τουρισμού, παρέχοντας χαμηλότερα τέλη πρόσβασης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής και την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, όπως η Ryanair, που σε αντάλλαγμα οδηγεί σε ταξιδιωτική κίνηση, συνδεσιμότητα και θέσεις εργασίας. Η Ryanair, σε αντίθεση με τους τουριστικούς πράκτορες, παραδίδει εκατομμύρια ανεξάρτητους τουρίστες που συνεισφέρουν το 100% των δαπανών τους στην τοπική ελληνική οικονομία. Η Ryanair έχει μεταμορφώσει τις περιφερειακές τουριστικές βιομηχανίες στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πορτογαλία, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να προσφέρει αυτή την δυνατότητα στις ελληνικές περιφέρειες λόγω της κατακόρυφης άυξησης του κόστους πρόσβασης στα αεροδρόμια και των μηδενικών κινήτρων για πραγματοποίηση πτήσεων σε περίοδο εκτός αιχμής.

Οι χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων έχουν αυξηθεί απίστευτα έως και 40% από το 2019, ενώ η ελληνική κυβέρνηση. συνεχίζει να χρεώνει τέλος ανάπτυξης αεροδρομίου 12 ευρώ, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μη ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε. Απλώς δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τη Ryanair ή άλλες αεροπορικές εταιρείες να πετούν στα ελληνικά νησιά και περιοχές εκτός της περιόδου αιχμής Ιουλίου και Αυγούστου. Αυτές οι αυξήσεις των τιμών των αεροδρομίων από τη FRAPORT, τους ιδιοκτήτες της πλειοψηφίας των ελληνικών αεροδρομίων, βλάπτουν την ελληνική τουριστική βιομηχανία αποθαρρύνοντας την πρόσβαση των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιριών στην Ελλάδα, έναν από τους καλύτερους και πιο ποικιλόμορφους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Αντί να αυξάνουν τις τιμές, τα αεροδρόμια θα έπρεπε να μειώνουν τις χρεώσεις για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Ως η μόνη αεροπορική εταιρεία που αναπτύσσεται σημαντικά στην Ευρώπη, με την άφιξη 210 φιλικών προς το περιβάλλον αεροσκαφών «Gamechanger» που έχουν 4% περισσότερες θέσεις, 16% λιγότερη καύση καυσίμου και έως και 40% λιγότερες εκπομπές θορύβου, η Ryanair βρίσκεται στη μοναδική θέση να προσφέρει την άμεση αύξηση του αριθμού επιβατών, τη συνδεσιμότητα και την προσβασιμότητα που απαιτούνται για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού – όχι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά όλο το χρόνο, ιδιαίτερα στην περιφερειακή Ελλάδα. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που οι θέσεις των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών για το καλοκαίρι του ’22 είναι πιθανό να συρρικνωθούν έως και 15% λόγω αποτυχιών των αεροπορικών εταιρειών και χρεοκοπιών.

Η Ryanair αναμένει απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την πρότασή της να διπλασιάσει τον αριθμό των επιβατών από 5 σε 10 εκατομμύρια και να δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας. Καθώς η Ευρώπη ξεπερνά την κρίση του Covid-19, η Ryanair είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη που προσθέτει χωρητικότητα σε σημαντικό όγκο, με 720 νέα δρομολόγια, 15 νέες βάσεις και την παράδοση 65 αεροσκαφών «Gamechanger» για το καλοκαιρινό της πρόγραμμα ‘22.

Ο CEO της Ryanair, Eddie Wilson, δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει ένα φανταστικό και ποικιλόμορφο τουριστικό προϊόν, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μηδενικά κίνητρα για τις αεροπορικές εταιρείες να πετούν στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο πλην των ήδη επιβαρυμένων καλοκαιρινών μηνών αιχμής. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τουριστικές οικονομίες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κροατία, που έχουν μεταμορφώσει το περιφερειακό τουριστικό προϊόν τους μειώνοντας το κόστος πρόσβασης για να φέρνουν τουρίστες όλο το χρόνο, η Ελλάδα έχει μηδενικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τη Ryanair ή οποιεσδήποτε άλλες αεροπορικές εταιρείες να πετούν στα Ελληνικά νησιά και την περιφέρεια εκτός της περιόδου αιχμής, όταν η Ελλάδα έχει ένα τόσο υπέροχο τουριστικό προϊόν εκτός αιχμής.

Η Ryanair έχει προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση μια επένδυση έως και 1 δισ. ευρώ σε σταθμευμένα αεροσκάφη και συνδέσεις, για να μεταμορφώσει τους αριθμούς των επισκεπτών τα επόμενα 5 χρόνια και η Ryanair είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία τέτοιας κλίμακας που μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Αντί να υποστηρίζει τις εξωφρενικές αυξήσεις τιμών στα ελληνικά αεροδρόμια που πηγαίνουν στους μετόχους της FRAPORT, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να δείξει όραμα, αναδιαρθρώνοντας το καθεστώς τιμολόγησης στα αεροδρόμια για να προσελκύσει αεροπορικές εταιρείες και τους τόσο απαραίτητους τουρίστες. Εάν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει περαιτέρω πίσω από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Κροατία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν δει τις περιφερειακές τους τουριστικές βιομηχανίες να ευδοκιμούν σε ετήσια βάση καθώς έχουν μειώσει το κόστος πρόσβασης, ιδιαίτερα προς τις περιφέρειες, ως βασικό μέρος των εθνικών τους σχεδίων υποδομής και τουριστικής ανάπτυξης.

Η Ryanair ανυπομονεί για την απάντηση στην πρότασή της, η οποία βρίσκεται στο Υπουργείο Τουρισμού από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία θα προσφέρει διπλασιασμό του αριθμού των επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια στα 10 εκατομμύρια ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια, μειωμένη εποχικότητα με 2 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως εκτός περιόδου αιχμής, αυξημένη συνδεσιμότητα με υποεξυπηρετούμενα αεροδρόμια και περιφέρειες, δημιουργώντας 4.000 θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας με πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έσοδα από τον τουρισμό στην ελληνική οικονομία».

Related News

  • RYANAIR LAUNCHES PRAGUE – PAPHOS & KOSICE ROUTES

    Ryanair, Europe’s No.1 airline, today (1st August) celebrated the first flight from Prague to Paphos, while on Monday (3rd August) it will launch a twice weekly service to Kosice, both as part of its extended Summer 2020 schedule.

    To celebrate its new routes, Ryanair has launched a seat sale with fares from 729 Kc for travel to Kosice and from 759 Kc to Paphos, both until the end of October, which must be booked by Wednesday (5th August), only on the Ryanair.com website.

  • RYANAIR LAUNCHES PRAGUE – PAPHOS & KOSICE ROUTES

    Ryanair, Europe’s No.1 airline, today (1st August) celebrated the first flight from Prague to Paphos, while on Monday (3rd August) it will launch a twice weekly service to Kosice, both as part of its extended Summer 2020 schedule.

    To celebrate its new routes, Ryanair has launched a seat sale with fares from 729 Kc for travel to Kosice and from 759 Kc to Paphos, both until the end of October, which must be booked by Wednesday (5th August), only on the Ryanair.com website.